ï»ż
ï»ż BesöksmĂ„l

Stiftelsen Kivik Art Centre (KAC) utgĂ„r frĂ„n den kreativa processen och inbjuder intressanta konstnĂ€rer med internationell inriktning att arbeta med platsspecifika verk vid Lillasten söder om Kivik. I framtiden kommer Kivik Art Centre att erbjuda ateljĂ©er och verkstĂ€der för konstnĂ€rer att utnyttja under lĂ€ngre eller kortare tid. Artist–in–Residence innebĂ€r att konstnĂ€rer kan genomföra tidsbegrĂ€nsade kommissioner som dĂ€refter visas för publik – utomhus och/eller i en specialinredd konsthall.

Genom ett spĂ€nnande samarbete mellan Kristianstads konsthall och Kivik Art Centre visas i sommar verk av Julian Opie pĂ„ bĂ„da platserna. Verken kretsar genomgĂ„ende kring en tematik av rörelse och dans. Bilderna som han visar förkroppsligar dansens idĂ© och idĂ©n om dansaren mera Ă€n de representerar nĂ„gon sĂ€rskild utövare. ÄndĂ„ sĂ€tter han ut modellernas riktiga namn och inte sĂ€llan vad de företar sig. Det gör han dĂ€rför att aktörerna i hans bilder, som verkar vara sĂ„ minimala och schematiska, alla har en bestĂ€md person och en noga registrerad rörelse som sitt ursprung. I Kivik möter man tre skulpturer i diabas. Varje skulptur bestĂ„r av fem stenblock dĂ€r en dansös kropp har graverats in i olika, balanserande positioner. I Kristianstads konsthall visas ocksĂ„ skulpturer, tillsammans med mĂ„lningar och stora vinylteckningar. För Julian Opie finns det inga grĂ€nser för material eller disciplin. Han Ă€r lika mycket skulptör som mĂ„lare och grafiker. En platt bild rör sig plötsligt, en annan ser man rakt igenom och uppfattar som en del av rummet Det som vi kallar ”populĂ€rkultur” Ă€r en av de frĂ€msta inspirationskĂ€llorna för honom. ”Jag anvĂ€nder helt enkelt det som finns till hands för att beskriva det som Ă€r upplevt”. Julian Opies konst vibrerar av optimism. En slags utopisk variant av optimismen som man inte trodde fanns lĂ€ngre. En tilltro till att allting, eller rĂ€ttare sagt: vad som helst, fortfarande Ă€r möjligt att framstĂ€lla som konst. Julian Opie Ă€r född 1958 i London, dĂ€r han i dag bor och arbetar. Redan i tjugoĂ„rsĂ„ldern deltog han i utstĂ€llningar internationellt och för tio Ă„r sedan introducerades han i vĂ„rt land, av Sune Nordgren, pĂ„ Tensta Konsthall. Han Ă€r sedan debuten 1983 knuten till Lisson Gallery i London. Se vidare www.julianopie.com

Den finske arkitekten Matti Suuronen (f. 1933) blev berömd för sitt rymdskeppsliknande plasthus Futuro. Men han vill ocksĂ„ göra en ”folkstuga” i det för tiden nya byggmaterialet och skapade Venturo, ett demonterbart och lĂ€ttransporterat hus i glasfiber. DessvĂ€rre kom den globala Oljekrisen 1972 emellan och endast 19 hus blev producerade. Tre hamnade i Sverige som bensinstationer Ă„t svenska BP – ett finns kvar intakt. Det har nu renoverats, Ă„terförts till sin forna glans och visas under Kivik Art ’09 som Ă„rets arkitektoniska tillskott

info@kivikart.se
www.kivikart.se

Aktuell utstÀllning: Julian Opie Dancing in Kristianstad, t o m 4/10
MĂ„lningar, skulpturer, animationer & vinylteckningar
UtstÀllningen Àr ett samarbete med Kivik Art Centre
Lunchvisningar kl 12 : 26/8, 16/9 och 30/9
Samtal om utstÀllningen 2/9 kl 19

Öppet dagligen juni-augusti kl 11 - 17. Fr o m 1/9 tis - sön 12 - 17 044 - 13 52 45

Kommande utstÀllning: Franco Leidi Att vara tillsammans - akvareller & objekt 17/10 - 10/1 2010

thomas.kjellgren@regionmuseet.se
www.regionmuseet.se


Stiftelsen WanÄs UtstÀllningar

WanÄs 2009: Footprints
17 maj-25 oktober

Årets konstutstĂ€llning pĂ„ WanĂ„s berör mĂ€nniskans relation till naturen. Inom den internationella konstvĂ€rlden finns idag ett stort intresse för frĂ„gor om exempelvis ekologisk hĂ„llbarhet, ekosystem och global uppvĂ€rmning. Dessa Ă€mnen har blivit en del av vĂ„r vardag och behandlas av konstnĂ€rer utifrĂ„n sĂ„vĂ€l personliga som ekonomiska, politiska och sociala utgĂ„ngspunkter. Gemensamt för de medverkande konstnĂ€rerna i Footprints Ă€r intresset för den vĂ€rld vi alla delar. Konsten har kapacitet att vara en röst vid sidan av politikens och vetenskapens och dĂ€rmed tillföra nya perspektiv i miljödebatten. De medverkande konstnĂ€rerna synliggör konstens förmĂ„ga att tolka aktuella frĂ„gor samt visar pĂ„ möjligheter till förĂ€ndring. I en tid dĂ„ utvecklingen ofta tycks gĂ„ i fel riktning delar de med sig av en försiktig framtidstro.

De medverkande konstnĂ€rerna Tue Greenfort (Danmark), Henrik HĂ„kansson (Sverige), Tea MĂ€kipÀÀ (Finland) med HalldĂłr Úlfarsson (Island), Tomas Saraceno (Argentina) samt Nilsmagnus Sköld (Sverige) har erbjudits tid, utrymme och möjlighet att skapa nya verk med utgĂ„ngspunkt i WanĂ„s natur och historia. Vissa har valt att visa existerande projekt med nya förutsĂ€ttningar pĂ„ plats. Greenfort och Saraceno stĂ€ller ut för första gĂ„ngen pĂ„ en svensk konstinstitution.

Curatorer: Elna Svenle och Marika Wachtmeister

Box 67
289 21 Knislinge
Tel 044 660 71 eller 044 661 58
e-post@wanas.se
www.wanas.se

Plan3 Art&Innovation, nĂ€tverk för konst och utveckling, lĂ„ter samtidskonst möta andra discipliner i olika utvecklingssamarbeten – ofta utgĂ„ende frĂ„n vĂ„ra egna initiativ. VĂ„r mötesplats i Kristianstad, Plan3 Studio, fungerar bĂ„de som nĂ€tverkskontor, verkstad och lab. Studion Ă€r ocksĂ„ en plats för utstĂ€llningar, seminarier, experimentell musik, performance, events mm..

everybody@plan3network.com
www.plan3network.com/